Amsterdam Exchange IndeX
Amsterdam Exchange IndeX
Amsterdam Exchange IndeX

Koninklijke DSM aandelen


Koninklijke DSM N.V. is een Nederlands chemiebedrijf, dat internationaal actief is. Het bedrijf is voortgekomen uit de voormalige Nederlandse Staatsmijnen, en de naam was dan ook oorspronkelijk een afkorting voor Dutch State Mines. DSM heeft enkele honderden vestigingen over de gehele wereld. Het hoofdkantoor is gevestigd in Heerlen en sinds 1 mei 2007 is Feike Sijbesma voorzitter van de raad van bestuur.

Beleggen in Koninklijke DSM

Ook jij kunt profiteren van het succes (of verlies) van Koninklijke DSM. Bij Plus 500 kan je gratis een account openen waarmee je kunt handelen in aandelen Koninklijke DSM. In slechte tijden kun je ook verdienen bij dalende beurskoersen kun je short gaan en verdien je namelijk geld wanneer de koers daalt.

Beleggen in Koninklijke DSM

Koers Koninklijke DSM


Koninklijke DSM N.V. is wereldwijd actief op het gebied van gezondheid, voeding en materialen. DSM belaalde in 2015 een omzet van ongeveer 8 miljard euro. DSM is genoteerd aan Euronext Amsterdam.

De activiteiten van DSM zijn verdeeld over twee businessgroepen:

Nutrition: In deze groep zijn DSM Food Specialties en DSM Nutritional Products opgenomen. Het onderdeel maakt voedingsingrediënten voor mens en dier, en de cosmetica- en farma-industrie. Het onderdeel is actief op zo’n 45 locaties en heeft verkoopkantoren in ruim 60 landen. Nutrition maakt gebruik van bio-, nanotechnologie en chemische procestechnologie. Dit onderdeel is goed voor ongeveer twee derde van de totale omzet.

Performance Materials: bestaat uit DSM Dyneema, DSM Engineering Plastics en DSM Resins and Functional Materials. De hoogwaardige kunststoffen worden toegepast in auto’s, vliegtuigen, de elektrische en elektronica-industrie, zeevaart, sport en vrije tijd, verf en coatings, en de bouwsector. Het aandeel in de totale omzet is ongeveer een derde.

Verder heeft DSM nog drie grote deelnemingen. DSM heeft twee aandelenbelangen in Patheon (het voornamlige DPx) (49%) en DSM Sinochem Pharmaceuticals (50%) op het gebied van de farma. Beide onderdelen worden sinds 1 januari 2014 niet meer als een kernactiviteit beoordeelt. Op 31 juli 2015 werd ChemicaInvest opgericht in samenwerking met CVC Capital Partners. DSM heeft hier een minderheidsbelang van 35%.