Amsterdam Exchange IndeX
Amsterdam Exchange IndeX
Amsterdam Exchange IndeX

KPN aandelen


KPN (voluit Koninklijke KPN N.V.) is leverancier van telecommunicatie- en ICT-diensten en biedt consumenten vaste en mobiele telefonie, internet en televisie. Voor zakelijke klanten verzorgt KPN complete telecommunicatie- en ICT-oplossingen. KPN biedt wereldwijd wholesale-netwerkdiensten aan andere operators.Beleggen in KPN

Ook jij kunt profiteren van het succes (of verlies) van KPN. Bij Plus 500 kan je gratis een account openen waarmee je kunt handelen in aandelen KPN. In slechte tijden kun je ook verdienen bij dalende beurskoersen kun je short gaan en verdien je namelijk geld wanneer de koers daalt.

Beleggen in KPN

Koers KPN

Het bedrijf heette tot 1998 Koninklijke PTT Nederland NV en daarvoor Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie (afgekort PTT) en bevatte tot de afsplitsing van TNT Post in 1998 ook het nationale postbedrijf.

Huidig bedrijf

Bij KPN lopen nog steeds ingrijpende personeelsreducties. Begin 2005 werd door toenmalig RvB-voorzitter Ad Scheepbouwer bekendgemaakt dat er tussen 2005 en 2009 in totaal 8000 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen (voor een deel naar het buitenland, onder andere naar India). Op het dieptepunt van 2002 bedroeg de schuld ruim € 23 miljard. KPN heeft zijn schuld inmiddels teruggebracht tot € 12,4 miljard netto-schuld. Per 6 april 2011 is Ad Scheepbouwer als CEO van KPN opgevolgd door Eelco Blok. Deze laatste kondigde eind april 2011 een massa-ontslag aan van circa 5000 medewerkers.

Telefonie

Anno 2015 is KPN alleen actief op de Nederlandse telecommunicatiemarkt. In Nederland is KPN daarnaast eigenaar van het vaste telefonienetwerk en is het marktleider op het gebied van mobiele telefonie (KPN Mobile, met de merken KPN, Simyo, Telfort en Hi). Op de Europese markt van mobiele data communicatie is de KPN dochter Sympac werkzaam. Zij richten zich op multinationals die in meerdere landen werkzaam zijn.

Nederland

Medio december 2012 heeft KPN frequentievergunningen voor de Nederlandse markt verworven voor een bedrag van € 1.352 miljoen.[10] Deze vergunningen hebben een looptijd van 17 jaar en biedt KPN de mogelijkheid nieuwe diensten aan te bieden zoals de nieuwe generatie 4G LTE mobiele technologie. De 4G LTE-technologie zal al vanaf februari 2013 beschikbaar zijn en landelijke dekking wordt verwacht in de tweede helft van 2014.

Duitsland

In Duitsland was KPN met dochter E-Plus, met 15 miljoen klanten, de op twee na grootste mobiele netwerk operator in Duitsland. Het was in 2006 en 2007 ook de snelst groeiende en best renderende mobiele aanbieder. In Duitsland worden (net als in Nederland en België) door KPN ook mobiele diensten aangeboden onder de merknamen Simyo en Telfort. Dit zijn mobile virtual network operators die gebruikmaken van het netwerk van resp. KPN, E-Plus en BASE.[11]

Op 23 juli 2013 werd bekend dat alle aandelen van E-Plus overgaan van KPN naar Telefónica Deutschland. KPN ontvangt in ruil € 3,7 miljard in geld en een aandelenbelang van 24,9% in het grotere Telefónica Deutschland. KPN verkoopt direct 7,3% van de aandelen voor € 1,3 miljard aan moedermaatschappij Telefónica. Na deze transactie resteert voor KPN een belang van 17,6% in de Duitse activiteiten van Telefónica. E-plus was in 2000 gekocht om de Europese ambities van KPN gestalte te geven. KPN gaat de verkoopopbrengst gebruiken om haar financiële positie te versterken.[12] In augustus 2013 werden na onderhandelingen de condities voor KPN nog verbeterd. In september 2014 werd de transactie afgerond.[13] KPN kreeg € 5 miljard in contanten en een belang van 20,5% in Telefónica Deutschland.[13] De verkoop zal naar verwachting meer dan € 5 miljard aan synergievoordelen opleveren, waarvan KPN zal profiteren middels dit minderheidsbelang.[13] In 2013 heeft KPN een overeenkomst bereikt met de Nederlandse belastingdienst over het fiscale boekverlies van € 4,8 miljard dat wordt gerealiseerd bij verkoop van E-Plus. KPN kan dit verlies over een periode van enkele jaren met de belastbare winst in Nederland compenseren.

België

In België is KPN (aanvankelijk KPN-Orange) met dochter BASE de derde aanbieder van mobiele telefonie. In 2014 had BASE in België een marktaandeel van 21% en een bijna volledig landelijke dekking. De omzet was zo'n 0,7 miljard euro met 3,3 miljoen mobiele klanten in 2014.

In april 2015 maakte KPN de verkoop bekend van BASE aan branchegenoot Telenet voor € 1,325 miljard. Telenet, dat geen eigen zendmasten in België heeft, kan na de overname gebruikmaken van de BASE zendmasten en hoeft dus geen masten meer te huren van Mobistar.[14] KPN poogde in 2012 ook al BASE te verkopen, maar die mislukte omdat niemand bereid was de vraagprijs te betalen. Na toestemming van de toezichthouders is de transactie op 11 februari 2016 afgerond. Met deze verkoop heeft KPN geen buitenlandse telecom activiteiten meer.

Internet

Op internetgebied was KPN onder andere actief als eigenaar van de Internetproviders XS4ALL, Planet Internet, KPN Internet, Het Net, Freeler, Tiscali, Telfort, Slim, en Speedlinq. Het bedrijf Speedlinq ging in 2007 samen met Tiscali onder de naam Telfort Internet. ADSL is een belangrijke bron van inkomsten voor KPN. XS4ALL is een zelfstandig dochterbedrijf van KPN en kan zelf beslissen over zijn beleid. Die zelfstandigheid uitte zich in het verleden bijvoorbeeld in het aanbieden van ADSL via BBned, concurrent van moederbedrijf KPN. XS4ALL nam Demon, Cistron en HCCnet over. In augustus 2007 kondigde KPN aan overeenstemming te hebben bereikt over de overname van Tele2/Versatel België. In juli 2008 voegde KPN Planet Internet met KPN Internet samen. Ook Het Net werd eind oktober 2009 samengevoegd met KPN Internet. In december 2010 werden Slim klanten overgezet naar KPN InternetPlusBellen. Van de overgenomen internetproviders bleven XS4ALL, Telfort en KPN Internet over.

Televisie

KPN is grootaandeelhouder van Digitenne, een aanbieder van digitale televisie via de ether. Vanaf 2004 is KPN ook begonnen met het aanbieden onder eigen naam. Sinds 1 mei 2006 heeft KPN MINE geïntroduceerd, het nieuwe televisie kijken; MINE is KPN's versie van IPTV. MINE staat sinds augustus 2007 bekend als KPN i-TV ("interactieve TV") en KPN wil hiermee de grootste leverancier van digitale televisie worden in Nederland. Begin 2010 brak KPN door de grens van één miljoen digitale tv abonnees.

Van mei 2008 tot 1 juni 2011 bood KPN 10 televisiezenders aan op mobiele telefoons en/of PDA's via DVB-H (onderdeel van het Digitenne netwerk). Wegens tegenvallend succes staakte KPN de dienst na drie jaar. De vrijgekomen frequenties worden nu gebruikt voor extra kanalen voor Digitenne.

Onder de noemer KPN Presenteert is er vanaf 22 januari 2016 wekelijks het schaatsprogramma IJstijd voor KPN-klanten, gepresenteerd door Mark Tuitert en Nadia Palesa.

dddddddd