Amsterdam Exchange IndeX
Amsterdam Exchange IndeX
Amsterdam Exchange IndeX

OCI aandelen


Orascom Construction Industries (OCI NV) is een Nederlands bedrijf dat is gevestigd in Geleen.

Geschiedenis

Het bedrijf werd opgericht in 1950 door Onsi Sawiris als een bouwmaatschappij die wegen en kanalen aanlegde. Het bedrijf ontwikkelde zich als een aannemer. Het bedrijf werd in 1971 genationaliseerd en heette voortaan: El Nasr Civil Works Company. Sawiris vertrok naar LibiŽ en werkte daar verder als aannemer. In 1978 keerde hij naar Egypte terug en startte Orascom. Vanaf 1990 ging het bedrijf joint ventures aan met buitenlandse firma's voor het uitvoeren van projecten in Egypte.

In 1995 werd begonnen met een diversificatiestrategie, waarbij ondernemingen in sectoren als cement en bouwmaterialen werden opgekocht. In 1999 werd een aandelenemissie uitgevoerd. In hetzelfde jaar startte de Egyptian Cement Company haar activiteiten, in 2003 gevolgd door de Algerian Cement Company.

Beleggen in OCI

Ook jij kunt profiteren van het succes (of verlies) van OCI . Bij Plus 500 kan je gratis een account openen waarmee je kunt handelen in aandelen OCI. In slechte tijden kun je ook verdienen bij dalende beurskoersen kun je short gaan en verdien je namelijk geld wanneer de koers daalt.

Beleggen in OCI

Koers OCIIn 2004 maakte OCI investeringen bekend in de Pakistan Cement Company, in de Iraakse Tasluja Ccement Factory, en in de Belgische Besix-groep, die onder meer de hoofdaannemer was voor de Burj Dubai. In 2005 ging men deelnemen in de United Cement Company of Nigeria, in de Emirates Cement Company, en in het Spaanse Cementos La Parrilla. Verdere investeringen volgden, onder meer in cementfabrieken in SyriŽ, Saoedi-ArabiŽ en Zuid-Afrika. De cementsector, gegroepeerd in de Orascom Building Materials Holding, werd in 2008 verkocht aan Lafarge.

Op 7 maart 2015 werden de bouwactiviteiten afgesplitst van de kunstmestbelangen. De bouwactiviteiten worden ondergebracht in Orascom Construction en dit bedrijf kreeg een beursnotering aan Nasdaq Dubai en op de beurs in Egypte. Na de splitsing bleef OCI NV, met de kunstmest en chemische activiteiten, genoteerd aan Euronext Amsterdam. Aandeelhouders hebben voor elke twee aandelen OCI NV ťťn aandeel Orascom Construction gekregen.