Amsterdam Exchange IndeX
Amsterdam Exchange IndeX
Amsterdam Exchange IndeX

Phillips aandelen


Koninklijke Philips (beter bekend als kortweg Philips) is een Nederlands elektronicaconcern. Het heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam, maar de wortels van het bedrijf liggen in Eindhoven. Het concern produceert onder andere consumentenelektronica, lampen en medische apparatuur. Philips is de oprichter en hoofdsponsor van voetbalclub PSV.

Beleggen in Phillips

Ook jij kunt profiteren van het succes (of verlies) van Phillips. Bij Plus 500 kan je gratis een account openen waarmee je kunt handelen in aandelen Phillips. In slechte tijden kun je ook verdienen bij dalende beurskoersen kun je short gaan en verdien je namelijk geld wanneer de koers daalt.

Beleggen in Phillips

Koers PhillipsBedrijfsonderdelen

Philips was in de jaren na 1950 onderverdeeld in Hoofdindustriegroepen (HIGs). Later werd het bedrijf onderverdeeld in Divisies waarbij reorganisaties een rol speelden. Onder het bewind van Gerard Kleisterlee verlegde de hoofdaandacht van Philips zich naar een bedrijf waar leefstijl en gezondheid centraal stonden. Dit leidde tot de verkoop van de divisies Halfgeleiders en Componenten. Philips is sindsdien onderverdeeld in 3 sectoren en een R&D onderdeel:

Philips Lighting richt zich op de introductie van innovatieve, energiezuinige lichtoplossingen en -toepassingen voor openbare gelegenheden en thuis die getuigen van een grondige kennis van de wensen van de klant, zowel in de professionele als ook voor de consument. Philips is al vele decennia een van de grootste lampenfabrikanten ter wereld. Daarnaast werd ook andere lichtbronnen geproduceerd, zoals tl-buizen, spaarlampen, en in toenemende mate led-verlichting. De divisie Verlichting heeft 47.000 mensen in dienst en heeft fabrieken in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, de Verenigde Staten, Mexico, BraziliŽ, India, IndonesiŽ, Thailand, China en Zuid-Korea.

Philips Consumer Lifestyle (Consumer Electronics)richt zich op wensen van consumenten over de gehele wereld, met als doel om hun gezondheid en welzijn te verbeteren. Per jaareinde 2013 werkten er ruim 17.000 medewerkers. Philips is Europa's grootste producent van consumentenelektronica en behoort tot de grootste drie spelers op wereldniveau, na Panasonic (1) en Sony (2). De divisie heeft verkoop- en service≠organisaties in 50 landen en fabrieken in BelgiŽ, Frankrijk, Hongarije, Mexico, ArgentiniŽ, BraziliŽ, India en China.

Huishoudelijke apparaten (Domestic Appliances and Personal Care (DAP)) produceert producten voor persoonlijke verzorging en huishoudelijke apparaten. Het hoofdkantoor van deze divisie bevond zich enige tijd in Groningen en daarna vijf jaar lang in Amersfoort. Sinds januari 2007 is het hoofdkantoor van Philips DAP gehuisvest in Amsterdam (IJ-Toren). Er zijn fabrieken in Nederland, Oostenrijk, Polen, Engeland, de Verenigde Staten, BraziliŽ, India, China en Singapore. Philips Healthcare is gericht op het ontwikkelen van oplossingen op basis van de behoeften van zorgteams en patiŽnten.

Philips Medical Systems is actief in de markt voor diagnostische apparatuur. Het is in deze markt een belangrijke speler, samen met Siemens en General Electric. Er werken 37.000 mensen en er zijn fabrieken in Nederland, BraziliŽ, China, Duitsland, Finland, India, IsraŽl en de Verenigde Staten. Innovation, Group & Services

Deze kleinste divisie is de bron van technologische innovatie binnen Philips, met onder andere Philips Research. Hier zijn ook de personeelsleden ondergebracht die niet aan de afzonderlijke divisies zijn toe te rekenen. Er werkten in 2013 ruim 12.000 mensen.