Amsterdam Exchange IndeX
Amsterdam Exchange IndeX
Amsterdam Exchange IndeX

Unilever aandelen


Unilever is een multinationale onderneming op het gebied van voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging en schoonmaakartikelen.

Unilever heeft een duale bedrijfsstructuur met zijn hoofdkantoor (Corporate Centre) op twee locaties: in Rotterdam (Unilever N.V.) en in Londen (Unilever PLC). Deze structuur is vergelijkbaar met die van Reed Elsevier en voorheen met die van de Royal Dutch Shell group. Het bedrijf is zowel aan de Amsterdamse effectenbeurs als die van Londen genoteerd. Het aandeel Unilever hoort op beide beurzen al jaren tot de belangrijkste beursindex: in Amsterdam de AEX, en in Londen de FTSE 100.

In 2006 had het bedrijf 179.000 mensen in dienst en behaalde het een omzet van € 39,6 miljard. Deze omzet werd voor 38% gegenereerd in Europa, voor 35% in Noord-Amerika en Latijns-Amerika en voor 27% in de rest van de wereld.

Beleggen in Unilever

Ook jij kunt profiteren van het succes (of verlies) van Unilever. Bij Plus 500 kan je gratis een account openen waarmee je kunt handelen in aandelen Unilever. In slechte tijden kun je ook verdienen bij dalende beurskoersen kun je short gaan en verdien je namelijk geld wanneer de koers daalt.

Beleggen in Unilever

Koers Unilever

Geschiedenis

Voormalig hoofdkantoor Unilever in Rotterdam, tegenwoordig Hogeschool Rotterdam Unilever is op 1 januari 1930 ontstaan uit een fusie van het Nederlandse margarinebedrijf Margarine Unie en de Britse zeepfabrikant Lever Brothers. De fusie was zinvol, omdat beide bedrijven elkaar beconcurreerden om dezelfde grondstoffen, beide zich bezighielden met marketing op grote schaal van producten voor huishoudelijk gebruik en beide gebruikmaakten van soortgelijke distributiekanalen.

Anton Jurgens en Samuel van den Bergh waren twee Nederlandse concurrerende margarineproducenten. Beiden begonnen hun bedrijf in Oss. In 1908 sloten zij een poolovereenkomst. Zij besloten in 1927 tot een volledige fusie en samen te gaan in de Margarine Unie, later omgedoopt tot Van den Bergh en Jurgens.

William Hesketh Lever was groothandelaar in kruidenierswaren en bracht onder andere Sunlight zeep op de markt na overname van een zeepfabriekje. In 1885 richtte hij Lever Brothers op en vestigde hij zeepfabrieken in de hele wereld. In 1917 breidde Lever zijn assortiment uit met voedingsmiddelen, waarvoor hij vis-, ijs-, en conservenbedrijven kocht. Zijn enige zoon, William Hulme Lever, 2e Burggraaf Leverhulme volgde hem na zijn dood in 1925 op.

Na aanvankelijk palmolie voor de zeep uit Brits-West-Afrika te halen, kreeg Lever in 1911 een concessie voor 750.000 hectare woud in Belgisch-Congo, geconcentreerd in het zuiden van Bandundu. De werkmaatschappij voor Lever heette "Huileries du Congo Belge". Bij de Grote Depressie van de jaren 30 zagen de Huileries zich genoodzaakt om de prijs per kilo geplukte palmnoten drastisch te verlagen terwijl de regering van Belgisch-Congo de lokale belastingen aanzienlijk verhoogde. Dit resulteerde in 1931 in sociale onlusten die bekendstaan als de revolutie van de Pende, waarbij uiteindelijk meer dan 400 leden van de Pende-stam omkwamen.[1][2]

Unilever kende jarenlang twee directies, waarbij de bestuursvoorzitter van het Nederlandse bedrijf, de functie van vicevoorzitter vervulde bij de Britse onderneming en andersom. Sinds het jaar 2005 hebben beide bedrijven één directie. De Nederlander Paul Polman is benoemd tot topman. Medio 2007 werd de Zweed Michael Treschow de nieuwe voorzitter van Unilever. In 2011 kreeg Unilever van de Europese Commissie een boete van ruim 100 miljoen euro wegens deelname aan een ruim drie jaar durend kartel dat verboden prijsafspraken maakte over wasmiddelen in diverse Europese landen waaronder Nederland en België.[3]

(Vgl. "Jurgens Generaties in Beweging" door M.A.J.Jurgens en drs. F.J.M. van de Ven, deel I en II en Nederlands Patriciaat Ao 1999, 82e Jaargang)

Houdstermaatschappij

Tot 2000 was Calvé Delft een (belangrijke) houdstermaatschappij van aandelen Unilever, als gevolg van een overname middels aandelenruil. De houdstermaatschappij deed niet meer dan het dividend van Unilever doorgeven aan haar aandeelhouders. Op de Amsterdamse effectenbeurs noteerden de aandelen onder de intrinsieke waarde, met een hoger dividendrendement tot gevolg. Door fiscale perikelen (een latente belastingclaim) heeft deze vennootschap het toch nog zo lang uitgehouden.